Apenpokken - monkeypox

In Vlaanderen zijn er verschillende gevallen van apenpokken vastgesteld en zijn er een aantal verdachte gevallen in onderzoek. In de voorbije weken zijn er een honderdtal gevallen vastgesteld in Europa, meer bepaald in het Verenigd Koninkrijk, Portugal en Spanje en dit, voornamelijk maar niet uitsluitend bij mannen die seks hebben met mannen (MSM)

Over apenpokken
Apenpokken is een zeldzame ziekte die vooral in West- en Centraal-Afrika voorkomt en zich normaal niet makkelijk verspreid onder de populatie. 

De apenpokken ziekte (Monkeypox) wordt veroorzaakt door een virus. 

Om besmet te geraken door het apenpokkenvirus moet je nauw contact hebben met een besmettelijke of ziek persoon. Dit kan optreden door direct, intens en nauw lichamelijk contact, contact met huidletsels en overdracht via grote speekseldruppels, of contact met voorwerpen, kleding of linnengoed gebruikt door een besmet persoon.  

Apenpokken kunnen dus ook worden overgedragen door seksueel contact. Personen die verschillende seksuele partners hebben, moeten bijzonder waakzaam zijn. 

Het risico voor de algemene bevolking wordt vandaag als gering ingeschat, op basis van de huidige wetenschappelijke informatie. 


Symptomen/klachten

5 tot 21 dagen nadat je besmet bent met het virus doorlopen besmette personen doorgaans een periode van milde griepale symptomen zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, rugpijn, gezwollen lymfeklieren en vermoeidheid.

Huiduitslag kan nadien ontstaan in het gezicht en zich vervolgens verspreiden over het volledige lichaam.  De kleine blaasjes kunnen zich echter ook beperken tot de regio rond de anus of penus. De huiduitslag verandert en doorloopt verschillende vormen, van een puistje naar een blaasje, totdat er uiteindelijk een korst ontstaat. De meeste mensen herstellen binnen de twee à vier weken. Uitzonderlijk kunnen de klachten ernstiger worden.


Besmettelijke periode en isolatie

Een persoon kan het virus verspreiden tijdens de periode waarin er huidletsels zijn, maar overdracht in de dagen voor je klachten en huidletsels hebt, is niet uitgesloten en wordt verder onderzocht. 

Besmette personen moeten zich dus isoleren, net zoals bij een covidbesmetting:

  • Thuis blijven: het huis verlaten is alleen toegestaan voor essentiële redenen (medische afspraak en dringende boodschappen als niemand anders hiervoor kan zorgen) en enkel met het dragen van een chirurgisch mondmasker en het bedekken van de huidlaesies (bv. lange mouwen en broek).
  • Blijf in je eigen kamer. Draag een chirurgisch mondmasker als je toch de kamer verlaat of contact hebt met huisgenoten.
  • Huishoudelijke artikelen zoals kleding, beddengoed, handdoeken en eetgerei mogen niet gedeeld worden met andere leden van het huisgezin.
  • Vermijd lichamelijk contact tot genezing van de huidletsels (afvallen van de korstjes), met inbegrip van seksuele activiteiten. Condooms alleen kunnen geen volledige bescherming bieden tegen apenpokken, omdat contact met de huidletsels een rol speelt bij de overdracht.
  • Vermijd contact met dieren (en vooral met knaagdieren zoals muizen, ratten, hamsters, , cavia's, enz.).

Besmettelijke personen of zieke personen dragen best ook een mondmasker. 

Zolang apenpokken niet is uitgesloten of tot de infectie is genezen, blijft de patiënt in isolatie tot de letsels opgedroogd en genezen zijn, meestal is dit gedurende 21 dagen. 


Wat te doen bij klachten?  

Als je letsels hebt die op apenpokken kunnen wijzen, is het nodig dat er een onderzoek gebeurt, onder andere van de huidletsels.

Neem daarvoor ofwel telefonisch contact op met je huisarts of met één van deze ziekenhuizen.

Je blijft in isolatie tot de testresultaten bekend zijn.


• UZ Gent, De Pintelaan 185, 9000 Gent

Travel Kliniek: Tel. 09 332 23 50 of 09 332 23 45

Hiv referentiecentrum : Tel. 09 332 23 45

Specialist infectieziekten (7/7, 24/24)  09 332 21 11


• AZ Sint-Lucas, Groene Briel 1, 9000 Gent

Tel. 09 224 64 70


• Algemeen Stedelijk Ziekenhuis, Merestraat 80, 9300 Aalst (en Algemeen Stedelijk Ziekenhuis,

Gasthuisstraat 4, 9500 Geraardsbergen)

Infectieziekten

Tel. 053 76 41 11 (op weekdagen naar Dr. Erica Sermijn vragen of tel. 053 76 67 19 (4153), op weekenddagen naar spoed vragen)


Infolijn over het apenpokkenvirus, gratis infonummer 1700: elke werkdag 9u tot 19u

https://www.itg.be/N/faq-apenpokken

https://www.zorg-en-gezondheid.be/per-domein/infectieziekten-en-vaccinaties/apenpokken


Contactpersonen van een besmet persoon

Bent u in contact gekomen met iemand die besmet werd met apenpokken, dan moet u een aantal maatregelen nemen afhankelijk van het risico. 

Zeer risicovolle contacten:

  • Seksuele partner(s).  
  • Persoon of personen met langdurig huid huidcontact terwijl de patiënt huiduitslag had.  

Hoog risico contacten:  

  • Persoon of personen die in hetzelfde huishouden of een vergelijkbare omgeving wonen (bijv. kamperen, overnachten, enz.);   
  • Persoon of personen die kleding, beddengoed, gebruiksvoorwerpen enz. delen, terwijl de patiënt uitslag had;  
  • Mensen die in de zorg werken en onbeschermd contact hebben met besmette personen. 

Laag risico

Alle andere contacten (inclusief sociale interacties, collega's, personen die fitnessapparatuur delen, enz.) worden beschouwd als contacten met een laag risico en dan er zijn geen maatregelen nodig. 


Wat doen bij nauwe contact met een besmet persoon?

Bij een hoog of zeer hoog risicocontact (zie boven)

  • monitor gedurende 21 dagen mogelijke symptomen bij jezelf.  Bij symptomen neemt u telefonisch contact met de huisarts. 
  • Vermijd van nauwe en seksuele contacten
  • Vermijd contacten met kinderen, zwangere vrouwen en immuungecompromitteerde personen
  • Vermijd contacten met zoogdieren.

Bij een zeer hoog risicocontact

  • Draag een chirurgisch mondmasker bij alle contacten met andere mensen.
  • Kom je in contact met jonge kinderen (bv. in de kinderopvang), zwangere vrouwen of personen met een immuunstoornis, blijf dan 21 dagen in quarantaine